Yazılıma merak salan ve yazılım öğrenmek isteyen çoğu kişi, ilk olarak yazılım öğrenmeye nereden başlamalıyım? sorusu ile bu sektöre giriş yapmaktadır. Peki gerçekten yazılım öğrenmeye nereden başlamalısınız onu konuşalım. Yazılım öğrenme sanıldığı gibi kolay bir iş değildir ve ha deyince öğrenilemez. Yazılım kursları yazılımcı olma hayalinizin başlangıcı olabilir. İyi bir yazılım eğitimi almanız büyük önem taşımaktadır.İnternet üzerinden yazılımcı olma videoları izlemek ya da kitaplarını okumak pek de fayda sağlayacak şeyler değildir. Yine birkaç ufak katkıları bulunabilir, fakat ilk olarak bilinmesi gereken şey bol bol pratik yapılmasıdır. İnsan beyni bir şeyleri belirli aralıklar ile yaparak daha kolay bir şekilde öğrenmektedir. Bu sebeple bir yazılımcı adayının sık sık tekrar yapması gerekmektedir. Fakat öncelikle yazılımı ne için tercih ettiği ve hangi konularda yoğunlaşmak istediği gibi unsurlara cevap vermelidir. Eğer siz de bir yazılımcı olmak istiyor, fakat nereden başlayacağınıza bir türlü karar veremiyorsanız, işte yazılıma başlamak için izlemeniz gereken yollar…
Yazılım Öğrenmeye Nereden Başlamalısınız?
Öncelikle Ne Yapmak İstediğinize Karar Verin
Yazılıma başlarken, ne yapmak istediğinize karar vermeniz gerekmektedir. Bunun açıklaması; yazılımın sayısız alt dallarından hangisini seçmek ve ilerlemek istediğinizi belirlemenizdir. Örneğin, bir mobil geliştirici olmayı hedefliyorsanız, ilerlemenizi bu yönde yapın ve işinize yaramayacak konuların kodlarını öğrenmek ile vaktinizi boşa harcamayın. Web sitesi mi, Windows için bir program mı ya da mobil platformlar için bir uygulama mı yapmak istiyorsunuz bunu tespit edin. Aynı zamanda ilerleyen zamanlarda sıkılıp pişman olacağınız ve yalnızca “1 gecede parayı bulma” umudu ile hiç de hoşlanmadığınız işlere girmeyin. Unutmayın ki yazılım işi hummalı bir süreçtir ve bu işi yapabilmek için gerçekten de zevk almanız gerekmektedir.
Kendinizi Sık Sık Test Etmelisiniz
Hemen herkes bir şeyi başarmak için umarsızca çalışmak gerektiğini düşünmektedir. Bu herkes tarafından kabul görülen bir kanıdır. Halbuki bazı işler için çalışmaktan çok yetenek daha mühimdir. Yazılım ile yeteneğin ne alakası var deseniz de, aslında yazılım da yetenek isteyen bir alandır. Eğer kendi kendinize şüpheye düşüyor ve çok çalışsam da yine de yazılımcı olabilir miyim diyorsanız, kendinizi test etmeye başlayın. Bu test süreci ise şöyle işlesin; kendinize öğrenmesi en basit kodlama dillerini seçin. Buna en güzel örnek HTML ya da CSS kodlama dilleridir. Bu iki dil kesinlikle yazılım dili değildir, öncelikle bunu bir belirtelim. Bu diller, statik dillerdir ve dolayısıyla HTML ve CSS ile yalnızca görsel işlemler yapılabilmektedir. Yani bir butona tıklayarak işlem yapma gibi bir lüks bulunmamaktadır. Bu kodlama dillerini öğrenerek kendinizi bu tür işler için yetenekli görüp görmediğinizi test edebilirsiniz. En önemlisi de sıkılıp sıkılmadığınızı görürsünüz.
Kodlamadan Yazılıma Geçiş Aşaması
HTML ve CSS ile kendinizi test ettikten sonra, sıra geldi asıl yazılım dillerine geçmeye… HTML ve CSS oldukça kolaydır ve öğrendikçe daha da öğrenesiniz gelir. Bu kodlama dillerini büyük bir merak ve azimle öğrenirsiniz. HTML ve CSS’yi öğrenmeniz ne kadar kolaysa, yazılım dilleriniz öğrenmeniz de o kadar zor demektir. Eğer HTML ve CSS öğreniminizi tamamlamış ve tabii ki zevk alarak ve yaptığınızdan hoşnut olarak sıfırdan bir web sayfası yapabilme noktasına eriştiyseniz, artık yazılıma geçebilirsiniz. Yazılıma geçmeden önce bu ön hazırlıkları muhakkak yapmalı ve temel bilgilere sahip olmalısınız. Fakat yok ben hiç HTML ve CSS ile uğraşmadan direk yazılıma geçeyim derseniz, bu da mümkündür ama bu gibi durumlarda web yazılımcı ünvanı alamazsınız. Bunun sebebi, ASP.Net ya da PHP öğrendikten sonra web yazılımı yapmaya kalkarsanız, mutlaka HTML ve CSS bilgilerine sahip olmanız gerekmesidir. Bu kodlama dilleri hakkında en ufak bir fikriniz yoksa web yazılımı yapma hayalleriniz suya düşer. Windows ve mobil uygulamalar için HTML ve CSS bilmek büyük bir önem taşımamaktadır, fakat bu kodlama dillerini öğrenerek yazılıma başlarsanız, yazılım mantığını daha kolay bir şekilde kavrarsınız.
Proje Üretmeyi İhmal Etmeyin
Bir yazılımı tamamen öğrenmenin en etkili yolu pratik yapmaktır ve pratik yapabilmek için yapmanız gereken tek şey, proje üretmektir. Sıfırdan ve tek başınıza basit bir proje üreterek başlayın. Böylelikle yazılımı çok daha verimli kullanabilmeyi öğrendiğiniz gibi aynı zamanda oluşabilecek problemler ile birebir ilgilenerek problem çözme yeteneğinizi geliştirirsiniz. Proje üretimine örnek olarak, eğer web yazılımı üzerine ilerlemek istiyorsanız, sıfırdan bir blog sitesi yazabilirsiniz ya da mobil uygulamalar için bir test hazırlayabilirsiniz. Windows işletim sistemi için bir ajanda hazırlamak mükemmel bir proje olacaktır. Lütfen bu projeleri yaratırken kendi işinize yarayıp yaramayacağı ya da para kazanıp kazanmayacağınız konusunda düşünmeyin. Burada önemli olan asıl nokta, sürekli olarak proje hazırlayarak kendinizi ne denli geliştirip, yazılım öğrenmeniz olacaktır. Yazılım öğrenmeye nereden başlamalısınız sorusunun en büyük cevaplarından biride budur.
Yapacağınız projeler ile bir amacınız olur ve amacınıza ulaşırken bir bakmışsınız ki sayısız yeni şey öğrenmişsiniz.
Web Yazılımcı Olmak İsteyenlerin İzleyeceği Yol
Eğer bir web sitesi tasarlamak istiyorsanız, öğrenmeniz gereken diller sırası ile şunlardır; HTML, CSS, JAVASCRİPT, JQUERY, PHP ve BOOTSTRAP. Bu kadar fazla dili görünce sakın korkmayın. Kararlı ve azimli olursanız, her bir dili kolaylıkla öğrenebilirsiniz. İlk olarak öğrenmeniz gereken dil, en kolay kodlama dili olan HTML olmalıdır. HTML, Hiper Metin İşaretleme Dili olarak da tercüme edilebilir. Diğer diller, HTML öğrenilmeden eksik kalacaktır bu sebeple önceliği HTML’ye vermelisiniz. Yukarıda yazan diller, öğrenme sırasına göre yazılmıştır. HTML’den sonra CSS ve sonrasında yazan diller sırası ile öğrenilmelidir. Her öğrenilen dil, diğer öğrenilecek olanın işini kolaylaştırmaktadır. HTML öğrenebilmek için not defteri ya da Dreamweaver gibi uygulamaları kullanabilirsiniz.
Windows Programlaması Yapmak İsteyenlerin İzleyeceği Yol
Windows programlaması yapmaya karar verdiyseniz, web yazılımdan daha zor bir yola girdiğinizi bilmeniz gerekmektedir. Bunun nedeni; belirli programlarda belirli algoritmaların bulunmasıdır ve insanların bu algoritmayı öğrenmekten çekinmeleridir. Windows programlaması yapabilmeniz için öğrenmeniz gereken diller arasında ilk sırada C# bulunmaktadır. Microsoft’un derlediği, desteklediği ve her geçen gün daha da gelişerek yeni eklenti eklenen bir programa dili olan C#, bu isteğiniz için kesinlikle öğrenilmelidir. C# aracılığı ile oyun, uygulama, tarayıcı vb. şeyler yapılabilmektedir. C# programlama yaparken kullanmanız gereken program, Microsoft Visual Studio olmaktadır.
Mobil Programlaması Yapmak İsteyenlerin İzleyeceği Yol
Mobil uygulama yapmak, diğer iki alandan da daha zor ve karmaşık bir yol izlemektedir. Çünkü bu işlemin temelinde Java bulunmaktadır. Java ise yazılım dilleri arasında öğrenilmesi en uzun zaman alan dillerden bir tanesi olmaktadır. Mobil uygulama yapmaya karar verdiğiniz an bunu para için yapmayacağınızdan emin olmanız gerekmektedir. Mobil uygulama işine giren çoğu yazılımcı, bu işi zengin olmak için yapmaya karar verir ve doğal olarak işinde başarılı olma ihtimali epey bir düşer. Mobil uygulama işine giriyorsanız, öncelikle işinizi sevmelisiniz. Sevginin yanı sıra asla pes etmemelisiniz. Mobil programlama oldukça geniş bir alana yayılmaktadır ve gün geçtikçe gelişmektedir. Eğer mobil uygulama yapmaya karar verdiyseniz Java, kotlin, swift dillerini iyice öğrenmeniz gerekecektir.